Program for fremmedstoffer i fôrmidler av fisk - Rapport for prøver innsamlet i 2022
Lundebye, Anne-Katrine; Bakkejord, Jannicke Alling; Nøstbakken, Ole Jakob; Lie, Kai Kristoffer; Sele, Veronika
Research report
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3090344Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Mattilsynet er oppdragsgiver for dette overvåkningsprogrammet, som har som formål å undersøke innholdet av fremmedstoffer i fôrmidler av fisk, og som gjennomføres ved Havforskningsinstituttet. Overvåkingsprogrammet supplerer «Program for overvåking av fiskefôr» med data på uønskede stoffer i fôrmidler av fisk som er produsert i Norge og tatt ut på produksjonsvirksomhetene. I 2022 ble 20 prøver analysert: 9 prøver av fiskeolje og 11 prøver av fiskemel. Fremmedstoffene som det ble analysert for i 2022 var dioksiner og furaner (PCDD/F), dioksinlignende PCB (dl-PCB), PCB6 (ndl-PCB), polybromerte diphenyleter (PBDE), perfluorerte forbindelser (PFAS) og klorerte pesticider (dieldrin/aldrin, DDT, toksafen, klordan, endosulfan, sum heptaklor, sum HCH og HCB). Fiskemel ble i tillegg analysert for metaller (kvikksølv, bly, kadmium og arsen), syntetiske antioksidanter (ethoxyquin, ethoxyquin dimer, BHA og BHT), prosesserte animalske proteiner (PAP), vitamin E og Salmonella. Resultatene viste at konsentrasjonene av alle organiske miljøgifter i fiskemel og fiskeolje var lave. Ingen av fiskemelene eller fiskeoljene hadde konsentrasjoner av PCDD/PCDF («sum dioksiner»), PCDD/PCDF + dl-PCB («sum dioksiner og dioksinlignende PCB» eller PCB6 over de øvre grenseverdiene. Resultatene for 2022 viste lave nivå av metaller i fiskemel, og ingen overskridelser av grenseverdiene for arsen, kvikksølv, kadmium eller bly. Det ble ikke påvist salmonella, PAP, ethoxyquin eller ethoxyquin dimer i noen av prøvene analysert i 2022. Generelt var nivåene av uønskede stoffer i fôrmidler av fisk analysert i 2022 sammenlignbare med resultatene fra tidligere års undersøkelser. Program for fremmedstoffer i fôrmidler av fisk - Rapport for prøver innsamlet i 2022