Nivåer av klororganiske forbindelser (PCB, DDT, HCB og HCH) og kvikksølv i fangst fra MS Trygg i juni og august 2007
Abstract
Denne rapporten er utført av Havforskningsinstituttet og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) etter oppdrag fra MS Trygg. Målsetningen har vært å undersøke nivåer av miljøgifter i sjømat fanget av MS Trygg i Oslofjorden. Det ble samlet inn tre fiskearter (torsk, rødspette og smørflyndre) i tillegg til reker for analyse og vurdering av miljøkvalitet og grenseverdier for trygg sjømat.
Det ble gjort analyser av de klororganiske forbindelsene PCB7 og pesticidene diklordifenyltrikloretan (DDT), heksaklorsykloheksan (HCH) og heksaklorbenzen (HCB), i tillegg til kvikksølv. Nivåer av klororganiske forbindelser og kvikksølv i filet og reker ble målt på samleprøver fra 25 fisk eller 100 reker. Når det gjaldt torskelever ble klororganiske forbindelser målt for enkeltfisk, til sammen 23 fisk. Analysene av miljøgifter i torskelever fra området MS Trygg fisker fra i Oslofjorden viser at nivå av PCB7 og DDT gjør at fisken blir klassifisert til tilstandsklasse II; moderat forurenset. Torskefilet ligger på grensen mellom tilstandsklasse I; ubetydelig - lite forurenset og tilstandsklasse II; moderat forurenset når det gjelder nivå av PCB7 og sum DDT.
Det er ingen slik klassifisering på de to flatfiskartene som er fisket (rødspette og smørflyndre), men dersom man legger klassifisering av skrubbe til grunn vil rødspette være i tilstandsklasse II når det gjelder DDT og PCB7, mens smørflyndre er i tilstandsklasse I.
Filet av torsk, rødspette og smørflyndre blir klassifisert til tilstandsklasse II; moderat forurenset med hensyn på kvikksølv. Reker kommer i tilstandsklasse I; ubetydelig - lite forurenset.
Når det gjelder vurderinger i forhold til sjømattrygghet ut fra det regelverk som er basert på vurdering av giftighet for mennesker, er kvikksølv i filet den av miljøgiftene som oftest setter begrensning med hensyn til konsum. Resultatene viser at kvikksølv i alle arter er under grenseverdien på 0,5 mg Hg/kg som gjelder for fisk i Norge og EU. Det er ikke gitt grenseverdier for PCB7, DDT, HCH og HCB i matvarer.
Mattilsynet har fastsatt kostholdsråd på fiskelever fanget i Oslofjorden innenfor Horten og Jeløya. Det er Mattilsynet som vurderer om nye data kan bidra til revurdering av kostholdsrådet.
Publisher
HavforskningsinstituttetSeries
Rapport fra havforskningenNr. 8-2007