Pyretrum : et naturlig insekticid og mulig middel mot lakselus
Research report
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/112799Utgivelsesdato
1990Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Fisken og havet (1958- ) [700]
Sammendrag
Pyrethrum is the name of a petroleum extract from the flower of the chrysanthemum
Chrysanthemum cinerariaefolium. This extract has been used commercially by the
industrialised world as an insecticide for more than 150 years and even references as
far back as Ming dynasty around year 70 AD have been found. The flower has been
grown several places (Dalmatia, Japan, South America) but it has been proven that
the content of the active constituents called pyrethrins are at its peak when the
flowers are grown in places with 12 h daylight /12 h (wich means around equator)
and between 1700 - 2200 meters above sea level. Kenya with its great highland plains
is one of todays major producers of pyrethrum extract.
The flowerheads are handpicked by the farmer and the family and sold to the
national Kenya Pyrethrum Bureau. The watercontent is reduced from 80% to 10%
by drying in sunlight or by mechanical means. The first extraction gives a oleo-resin
of dark brownish colour. After second extraction one get what is called a pale extract.
This is used in for instance domestic insecticide sprays.
The pyrethrins of pyrethrum are six closelly related esters (fig. 1). Analysis is
performed by HPLC (liquid chromatography) or GC (gas chromatography). All the
esters are fatsoluble and can be extracted with the lipids from for instance food
objects treated with pyrethrum. WHO/FAO have established the maximum residue
values for pyrethrins in different kind of food sold for human consumption. For dried
cod who has been sprayed with pyrethrum to keep the flies away, the maximum
residue leve1 of pyrethrins is 3 mg/kg. Pyrethrins are readily broken down if ingested
by varmblooded animals by the esterase activity in the stomach/gut. It is also relativly
harmless when inhaled. Injected into the blood can the effect be lethal in smaller
doses. Pyrethrum have been used as a cure for gastrointestinal parasites and doses up
to 50 mg caused no negative effect to the host. There have never in the long history
of pyrethrum been reported of death caused by overexposure.
Pyrethrum has become interesting today because of the positive results conserning
removing of salmon lice on salmon in fishfarming. Salmon lice cost norwegian farmers
millions of US$ every year in loss of fish, devaluation of the fish due to wounds and
buying of expencive chemicals to remove the lice. The chemicals in use are about to
be abandoned because of ill effects to both farmers and environment. Pyrethrum is
readily broken down in nature, in fact so fast that an antioxydant must be added.
Mixed in water, pyrethrum is lethal to fish, but administered in an oil-layer on top
of the cages, the salmon delouse themselves by jumping through this oil-layer. The
pyrethrum in the oil selectivly kill the louse because the pyrethrins can pass their
outer lipid membrane but the fish who have a water soluble mucus layer, are not
affected. NORSK SAMMENDRAG: Pyretrum er navnet på et naturekstrakt fra blomsterhodene på en krysantemumblomst,
Chrysantemum cinerariaefolium. Dette ekstraktet er et "gammelt" middel og har blitt
brukt som et insekticid i lang tid. Glynne Jones, (1989) har laget et historisk
sammendrag som strekker seg over 150 år. Den første kjente eksport fant sted fra
Dalmatia (nå ca. Ungarn) til det vestlige Europa i 1820 og i 1825 fantes pyretrum
pulver i de fleste apotek i den industrialiserte del av verden.
Pyretrums bruk og virkning er veldokumentert på mange forskjellige arter av insekter.
Staudinger & Ruzicka (1924) publiserte de første vitenskaplige artiklene omhandlende
pyretrum og la grunnlaget for en vitenskaplig vurdering av pyretrum som insekticid.
Rundt 1930 ble analysemetoder utviklet og gav en mulighet til å estimere aktiviteten
til pyretrumprodukter. "The Association of Official Agricultural Chemists" - (AOAC)
har utviklet en analysemetode for bestemmelse av total mengde pyretrum i ekstrakt.
De første analysemetodene fant to aktive substanser i pyretrum som ble kalt pyretrin
I og pyretrin II. Ved videre-utvikling av kjemiske kunnskaper og analysemetoder har
det blitt funnet fire aktive substanser til. Disse seks forbindelsene er estere som
refereres til under samlebetegnelsen pyretriner.
Alle pyretrinene er fettløselige og dagens analysemetoder går ut på å ekstrahere dem
ut sammen med fett og andre fettløselige stoffer. De må så skilles fra fettet og i
enkelte tilfeller er det nødvendig med en omgang til med rensing/oppkonsentrering
før de kan separeres med hjelp av kromatografiske metoder. I dag er det mest vanlig
å benytte HPLC (væske-kromatografi) til den endelige bestemmelsen av mengde
pyretriner i en prøve.
Hovedprodusenten av pyretrum-ekstrakt er Kenya. De har enkelte år problemer med
å holde en stabil produksjon p.g.a. tørke. Dette faktum kombinert med økende priser
fikk i midten av 70-årene amerikanerne til å fremstille syntetiske varianter av
pyretrum, kalt pyretroider. Etter en stor tørke i 1976 tok de over mye av markedene
i USA og Europa. I de kommersielle blandingene er som regel kun tale om et aktivt
stoff. Det har vist seg at insekter kan bygge opp resistens mot disse. De brytes heller
ikke så raskt ned som pyretrinene i naturlig pyretrum gjør.
Ved avlusning av laks benyttes i dag Nuvan som er en farlig miljøgift, den er også
helsefarlig for oppdretteren. Hvis vår arbeidshypotese er riktig; at pyretrum kan gjøre
avlusningen med minst samme effektivitet og til konkurrerende pris, vil dette være av
betydning av miljøhensyn og ikke minst for oppdretterne som da vil arbeide med et
stoff som ikke er farlig for deres egen helse.
Utgiver
HavforskningsinstituttetSerie
Fisken og havet1990-01