dc.description.abstract | Atlantic mackerel (Scomber scombrus L.) is extremely vulnerable towards handling and stress, which makes it difficult to investigate its survival after contact with fishing gear. By using a new method, where mackerel were transferred from the purse seine to large net pens in the open sea, the mortality was estimated after the mackerel had been crowded and thereafter slipped. The
method implied a minimum of handling of the fish beyond normal during the purse seine
fisheries. In two introductory experiments in 2006 and three in 2007, mackerel transferred from a purse seine catch was crowded in the net pen until ‘boiling’ (panic or flash expansion behavior). This density was maintained for 10 min in 2006 and 15 min in 2007. The mortality among crowded fish was 80 to 100 %, while the mortality in untreated control groups was significantly lower. The experiments also showed that, if necessary, it may be possible to release mackerel
from small purse seine catches, even in several steps. It is, however, crucial that this is done with great care in an early phase of crowding, before panic behavior occurs, and also the duration of
confinement must be kept as short as possible. Norsk: Atlantisk makrell (Scomber scombrus L.) er ekstremt sårbar for handtering og stress, noko som
gjer estimering av overleving etter reiskapskontakt vanskelig. Ved å bruke ein ny metode der
makrell blei overført frå not til store merdar i ope sjø, har ein for fyrste gong fått tal for
mortaliteten til makrell som har vore trengd i not og deretter sluppen. Metoden innebar minimalt
med handtering av fisken utover det som skjer under normalt fiske. I to innleiande forsøk i 2006
og tre forsøk i 2007, der ein trengde makrell i merd til han byrja koka og held denne tettleiken i
10-15 minuttar, døyde frå 80 til 100 % av den trengde fisken. I kontroll-merdar med fisk som
ikkje vart trengd, fann ein mykje lågare mortalitet. Forsøka viste også at det let seg gjere å sleppe
makrell frå små kast dersom naudsynt, jamvel i fleire operasjonar. Men dette må gjerast med stor
varsemd i tidlig trengefase, lenge før den byrjar koke, og den må ikkje haldast i nota i lang tid før
slepping. Dette tyder til dømes at vanleg fangstregulering, der ein er avhengig av hard trenging for
å estimere kor mykje som er i kastet, ikkje er akseptabelt. | en |