Kvalitet på sei ved oppdrettsanlegg – ein eksperimentell studie
Research report
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/112701Utgivelsesdato
2008Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Fisken og havet (1958- ) [700]
Sammendrag
Wild caught saithe were fed on commercial diets made for salmon or cod from October 2006 to
June 2007. Several flesh quality measurements were made. Growth turned out to be very low for a
part of the population, while the rest were growing well. From those we could find clear
differences in quality parameter connected to growth, like liver size and condition factors.
Differences in colour and pH were also found. It is not recommended to feed saithe on a salmon
diet, while the use of a leaner cod diet will mainly giva saithe of a good quality. Norsk: I det gjennomførte eksperimentet vart villfanga sei fôra opp med laksefôr eller torskefôr frå
oktober 2006 til juni 2007 og ei rekke parametrar knytta til kvalitet vart målt.
Det vart tidleg i eksperimentet tydeleg at det kun var ein del av fisken som vaks, medan ein relativ
stor del av fisken hadde liten eller ingen vekst. Den andre delen av fisken var i god vekst, og vi
har bevisst valt ut individ frå desse til kvalitetsmålingane for å få representative målingar frå fisk
som eter tørrfôr. Det som viste tydelegast forskjell mellom fôrgruppene og mellom fôrgruppene
og villfisk var parametrar knytta til vekst. I tillegg fann vi forskjell i farge mellom sei fôra på
laksefôr og torskefôr, samt forskjellar i pH mellom villsei og mellom fôrgruppane.
Det er ikkje å anbefale å fôra villfanga sei med laksefôr, medan bruk av eit magrare fôr i hovudsak
vil gje sei av god kvalitet.
Serie
Fisken og havet2008-02