Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAlbrektsen, Sissel
dc.contributor.authorLock, Erik-Jan
dc.contributor.authorBæverfjord, Grete
dc.contributor.authorPedersen, Mona Elisabeth
dc.contributor.authorKrasnov, Aleksei
dc.contributor.authorTakle, Harald Rune
dc.contributor.authorVeiseth-Kent, Eva
dc.contributor.authorØrnsrud, Robin
dc.contributor.authorWaagbø, Rune
dc.contributor.authorYtteborg, Elisabeth
dc.date.accessioned2021-09-29T08:38:38Z
dc.date.available2021-09-29T08:38:38Z
dc.date.created2014-10-30T12:23:28Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.isbn978-82-8296-164-6
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2785915
dc.description.abstractMålet med dette prosjektet var å øke verdiskapningen av marint restråstoff ved å utvikle bioteknologiske løsninger som kan frigjøre P fra fiskebein og gjøre P mer tilgjengelig for laks, samt å utvikle nye marine P ingredienser som kan bidra til en mer bærekraftig, kostnads- og miljøvennlig utnyttelse av tilgjengelige marine ressurser. Det er utviklet og optimalisert en prosess for syrehydrolyse av P i beinfraksjon fra sildeavskjær, og resultatene våre viser at omtrent 90 % av P i avskjæret kan frigjøres ved hydrolyse i sterke syrer (H2SO4). Det er gjennomført et 13 ukers fôringsforsøk med laksesmolt etter sjøutsett. Basert på resultat for vekst, røntgen, P fordøyelighet, P retensjon, spesifikt P nivå i hel fisk, bein og skjell, samt utnyttelse av P fra fôret, kan det konkluderes med at P i FBH fra sild er like biologisk tilgjengelig som for krystallinske former av P (mono Na-P). Det er dokumentert at P behovet i laksesmolt er dekket med 0,7 % løselig P i fôret. Smolt fôret med Lav P kontroll diett (0,46 % løselig P) viste oppregulering av en markør for opptak av P i tarm (NaPi) og av en markør for beindannelse i virvler (ALP) noe som indikerer at disse markørene kan fungere som sensitive P mangelmarkører i smolt. Nye P anbefalinger basert på løselig P gir grunnlag for å formulere laksefôr nær reelt P behov slik at man kan oppnå høy P fordøyelighet og P retensjon i fisk og redusert P utslipp til miljøet. Bedre utnyttelse av tilgjengelige marine ressurser kan bidra til en mer bærekraftig, kostnads- og miljøvennlig fiskeoppdrett og godt omdømme for norsk oppdrettsfisk globalt.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleUtnyttelse av P fra sildeavskjær som alternativ P kilde i fôr til laksesmolt (Salmo salar L.)
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber49
dc.source.issue8/2014
dc.identifier.cristin1168372
dc.relation.projectNofima AS: 21109
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 900558
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel