• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Havforskningsinstituttet
  • Publikasjoner fra CRIStin
  • View Item
  •   Home
  • Havforskningsinstituttet
  • Publikasjoner fra CRIStin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Program for overvåking av fiskefôr - Årsapport for prøver innsamlet i 2020

Sele, Veronika; Berntssen, Marc HG; Prabhu, P. Antony Jesu; Lundebye, Anne-Katrine; Lie, Kai Kristoffer; Espe, Marit; Storesund, Julia Endresen; Ørnsrud, Robin
Research report
Published version
Thumbnail
View/Open
RH+2021-28.pdf (398.4Kb)
URI
https://hdl.handle.net/11250/2762582
Date
2021
Metadata
Show full item record
Collections
  • Publikasjoner fra CRIStin [2877]
  • Rapport fra havforskningen (2007- ) [553]
Abstract
Overvåknings- og kartleggingsprogrammet for fiskefôr utføres på vegne av Mattilsynet. I 2020 ankom det 85 fiskefôr, 9 fiskemel, 9 vegetabilske mel, 10 fiskeoljer, 8 vegetabilske oljer, 4 insektmel og 16 premikser som ble analysert for forbudte stoffer, mikrobiologisk kvalitet, en rekke uønskede stoffer, tilsetningsstoffer og næringsstoffer. Årets rapport er i en ny utgave, der resultatene presenteres i et kortere format, som en overgang til en ny versjon. Resultatene fra årets analyser viser at det er ingen overskridelser av øvre grenseverdier satt i regelverket for uønskede organiske eller uorganiske stoffer. Det ble registrert forhøyede konsentrasjoner av prosesseringskontaminantene PAH i to vegetabilske fôrmiddel, og registrert tilstedeværelse av det nå utfasede tilsetningsstoffet ethoxyquin (EQ) i flere prøver av fullfôr og i ett fiskemel. I 2020 var fokus næringsstoffer, og det ble analysert for en rekke mineraler, vitaminer og fettsyrer. For fettsyreprofilene i fullfôr ble sum EPA og DHA sett å være over antatt minimumsbehov hos laks, og forholdet mellom n-3 og n-6 var noe høyere for årets prøver sammenlignet med 2018 og 2019. Resultatene for vitamin C, vitamin E, og vitamin K i fullfôr tyder på fisken får dekket sitt behov gjennom fôret, mens nivåene av noen av B-vitaminene, særlig folat og cobalamin, er vurdert som lave i forhold til behovet til fisken, særlig om fôrene er plantebaserte.
Publisher
Havforskningsinstituttet
Series
Rapport fra havforskningen;2021 - 28

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit