Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorFrantzen, Sylvia
dc.contributor.authorDuinker, Arne
dc.contributor.authorSanden, Monica
dc.contributor.authorMåge, Amund
dc.date.accessioned2018-09-13T08:51:33Z
dc.date.available2018-09-13T08:51:33Z
dc.date.created2018-09-11T14:04:16Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2562416
dc.description.abstractProsessering og geografisk opprinnelse påvirker kadmiumnivåer i krabbe. For å undersøke kadmiumnivåene i krabbeprodukter tilgjengelig for forbrukere, analyserte vi ulike produkter av taskekrabbe (Cancer pagurus) kjøpt inn i butikker i Bergensområdet og i Svolvær i januar-mars 2016. Vi analyserte 21 hele kokte krabber (klokjøtt og brunmat), 55 løse krabbeklør, 50 fylte krabbeskjell, 20 bokser hermetisk krabbe naturell og 15 bokser hermetisk krabbepostei. Brunmat av de hele kokte krabbene hadde de høyeste kadmiumnivåene, med et gjennomsnitt på 4,0 mg/kg våtvekt. Hermetisk krabbepostei og fylte krabbeskjell hadde de nesthøyeste kadmiumnivåene, med gjennomsnitt på henholdsvis 1,3 og 0,95 mg/kg våtvekt. Både brunmat, hermetisk krabbepostei og fylte krabbeskjell hadde gjennomsnittlige kadmiumverdier over 0,5 mg/kg, grenseverdien som for krabbe gjelder klokjøtt. Klokjøtt fra løse klør hadde de laveste kadmiumnivåene, med gjennomsnitt på 0,010 mg/kg og ingen over grenseverdien. Klokjøtt av helkokte krabber hadde et snitt på 0,12 mg/kg, der en prøve var over grenseverdien. Hermetisk krabbe naturell hadde betydelig lavere kadmiumnivå enn hermetisk krabbepostei og fylte krabbeskjell, men høyere enn klokjøtt, med gjennomsnittlig kadmiumkonsentrasjon på 0,25 mg/kg og ingen prøve over 0,5 mg/kg.nb_NO
dc.language.isomisnb_NO
dc.publisherHavforskningsinstituttetnb_NO
dc.relation.ispartofRapport fra havforskningen
dc.relation.ispartofseriesRapport fra havforskningen;12-2018
dc.titleKadmiumanalyser i produkter av taskekrabbe kjøpt inn i 2016nb_NO
dc.title.alternativeKadmiumanalyser i produkter av taskekrabbe kjøpt inn i 2016nb_NO
dc.title.alternativeCadmium analyses of products of edible crab purchased in 2016nb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.description.versionpublishedVersionnb_NO
dc.source.issue12-2018nb_NO
dc.identifier.cristin1608543
cristin.unitcode7431,33,0,0
cristin.unitnameFremmed- og smittestoff
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel