Forvaltning av hummer i Norge : rapport med forslag til revidert forvaltning av hummer fra arbeidsgruppe nedsatt av Fiskeridirektøren
Working paper
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/106953Utgivelsesdato
2007-10-05Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Fiskeridirektøren nedsatte desember 2004 en arbeidsgruppe med medlemmer fra Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet med formål å finne tiltak som kan bidra til å bygge opp bestanden av hummer langs norskekysten, og finne virksomme reguleringer for hummerfisket.
Arbeidsgruppen arrangerte lokale samrådingsmøter i september 2007 og åpnet også for skriftlige innspill til arbeidet fra hummerfiskere og andre med interesse for hummerfiske.
Arbeidsgruppen anbefaler at det fortsatt skal være adgang til å drive et begrenset fiske etter hummer i Norge. Arbeidsgruppen anbefaler felles fredningstid for hele landet fra 1. januar til 1. oktober. Videre anbefales det innført en redskapsbegrensning for manntallsførte fiskere på 80 teiner per fisker, mens fritidsfiskere kan fiske med inntil 10 teiner per fisker/fartøy. Det foreslås innført visse begrensninger i fisket med garn, teiner og ruser i tiden før hummerfisket starter, men med unntak for manntallsførte fiskere som fisker fisk i næringsøyemed.
Arbeidsgruppen anbefaler at målemetoden ved fastsetting av hummerens størrelse endres fra totallengde til ryggskjoldslengde. Minstemålet anbefales satt til 88 mm over hele landet, tilsvarende gjeldende bestemmelse med denne målemetoden. Det anbefales også innført et maksimalmål ved ryggskjoldlengde lik 115 mm. Videre anbefales det innført totalforbud mot landing og omsetning av rognhummer, samt en frivillig ordning med v-merking av rognbærende hummer og forbud mot landing og omsetning av v-merket hummer.
Minste dybde ved fiske med teiner i hummerfredningstiden anbefales satt til 25 meter på strekningen svenskegrensen til og med Vest-Agder, og 15 meter på strekningen Rogaland til og med Møre og Romsdal. Denne regelen vil ikke omfatte manntallsførte fiskere.
Arbeidsgruppen anbefaler dessuten at det innføres påbud om montering av to stk sirkulære fluktåpninger med minste diameter 60 mm for teiner brukt i hummerfisketiden. I
hummerfredningstiden skal teiner være utstyrt med minimum en fluktåpning med minste diameter 80 mm.
Bevaringsområder som forvaltningstiltak anbefales videreført og ev. utvidet til flere regioner langs kysten. Videre anbefales utsettinger av produserte hummerunger for å raskere kunne bygge opp hummerbestanden i bevaringsområdene.
Arbeidsgruppen anbefaler et forbud mot oppbevaring av levende hummer i sjøen i fredningstiden. Hummer som ved inngangen av fredningsperioden er innmeldt til salgslagene
for omsetning kan likevel oppbevares i sjøen inntil slik omsetning kan skje. Det anbefales dessuten et forbud mot innføring av levende amerikansk hummer til Norge.
Arbeidsgruppen anbefaler at Fiskeridirektøren får utredet nærmere en merke- og registreringsordning for alle som fisker hummer, tilsvarende ordningen med fiskekort og
rapporteringsplikt for elvefiske i Norge. Fiskeridirektøren bør også se nærmere på muligheten for å adgangsbegrense hummerfisket. Omsetningen av hummer bør innlemmes i
5 fiskerimyndighetenes sporbarhetsstrategi, slik at all lovlig omsatt hummer kan spores tilbake til fisker.
Det anbefales å utarbeide et overvåkingsprogram for oppfølging av den nye hummerforvaltningen.
Arbeidsgruppen foreslår at det foretas en evaluering av reguleringsregimet etter 5 år, og at reglene frem til da i så stor grad som mulig forblir uforandret, uten at dette er til hinder for at nye eller utvidelse av eksisterende bevaringsområder kan foretas før evalueringen er gjennomført. Endringer i regelverket bør foretas samtidig, og reglene bør tre i kraft i god tid før hummerfisket i 2008.
Nytt regelverk forutsetter ekstra oppsyns- og informasjonsvirksomhet, særlig i perioden etter innføring. Arbeidsgruppen ber om at det settes av større ressurser til oppsyn, også når hummeren er fredet.
Beskrivelse
Arbeidsgruppen har hatt følgende sammensetning:
Thorbjørn Thorvik, Fiskeridirektoratet (leder) (fram til årsskiftet 2006/2007), Anne Kjos Veim, Fiskeridirektoratet (leder fra 2007), Jan Atle Knutsen, Havforskningsinstituttet, Ann-Lisbeth Agnalt, Havforskningsinstituttet, Knut Eirik Jørstad, Havforskningsinstituttet, Rolf Petter Vetvik, Fiskeridirektoratet, Terje Halsteinsen, Fiskeridirektoratet, Kari Grundvig, Fiskeridirektoratet, Britt Leikvoll, Fiskeridirektoratet, Trond Ottemo, Fiskeridirektoratet, Thomas Christian Langeland, Fiskeridirektoratet (sekretær fra 2007)