Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorDuinker, Arne
dc.contributor.authorLunestad, Bjørn Tore
dc.contributor.authorRoiha, Irja Sunde
dc.contributor.authorJulshamn, Kåre
dc.date.accessioned2022-10-04T08:19:26Z
dc.date.available2022-10-04T08:19:26Z
dc.date.created2022-10-03T14:24:07Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3023506
dc.description.abstractI den mikrobiologiske delen av tilsynsprogrammet for skjell, tok Mattilsynet i 2012 ut i alt 382 prøver fordelt gjennom hele året. Av disse var 307 prøver av blåskjell (Mytilus edulis), 37 av kamskjell (Pecten maximus), 34 av østers (Ostrea edulis) og fire av oskjell (Modiolus modiolus). Prøvene ble sendt til Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) etter instruks utarbeidet av Mattilsynet, Seksjon for fisk og sjømat. Ved NIFES ble alle prøvene analysert for E. coli og til sammen 13 av prøvene ble også analysert for enterokokker. Videre ble 48 av prøvene undersøkt med hensyn på Salmonella. Antall E. coli ble bestemt ved en flerrørs fortynningsmetodikk (MPN) i henhold til EUs referansemetode (Donovans metode, ISO ), mens enterokokker ble bestemt ved hjelp av NMKL metode nr. 68, 5. utgave 2011: Enterococcus, bestemmelse i næringsmidler. Prøvene ble analysert med hensyn på forekomst av Salmonella ved hjelp av en automatisert immunologisk metodikk (ELFA, Vidas Salmonella), kombinert med konvensjonell dyrkning og verifikasjon for eventuelle positive prøver. Innholdet av E. coli var 230/100 g i 325 (85 %) av de 382 prøvene som ble undersøkt, og kom dermed under EUs grenseverdi for klassifisering av dyrkingslokaliteter til såkalte A-områder. De øvrige 57 prøvene (15 %) hadde innhold av E. coli over 230/100 g. Høyeste avleste konsentrasjoner av E. coli for blåskjell var på over /100 g, for kamskjell 1 300/100 g, for østers /100 g og for oskjell 130/100 g. Av prøvene som ble undersøkt med tanke på E. coli, var 39 fra sluttprodukter, og fordelte seg med 24 av kamskjell, 13 av blåskjell og to av oskjell. Av disse hadde fem prøver E. coli i konsentrasjoner over 230/100g. Dette var en prøve av blåskjell tatt ut i Nord-Trøndelag, der påvist mengde var 790/100 g. Fire prøver av kamskjell ble tatt ut, hvorav en ble tatt ut i Nord-Trøndelag, der påvist mengde var 490/100 g, og tre ble tatt ut i Sør-Trøndelag, der påvist mengde var 310/100 g for den ene prøven og 790/100 g for to av prøvene. Enterokokker kunne påvises i to av de 13 undersøkte prøvene. Konsentrasjonene av de positive prøvene var lik påvisningsgrensen, som er 100 enterokokker/g skjellmat. Begge prøvene var av blåskjell. Det ble ikke funnet salmonellabakterier i noen av de 48 undersøkte prøvene fra tilsynsprogrammet. I tillegg til prøver innsendt av Mattilsynet, ble det også gjennomført mikrobiologisk analyse av 36 prøver innsendt av næringen. Av disse var 34 prøver av blåskjell (Mytilus edulis), en av kamskjell (Pecten maximus) og en av teppeskjell (Venerupis pullastra). Innholdet av E. coli var 230/100 g i 31 av disse prøvene (86 %). De øvrige 5 prøvene (14 %) hadde innhold av E. coli over 230/100 g. Høyeste avleste konsentrasjoner av E. coli for blåskjell var på 2 400/100 g og < 20/100 g for kamskjell og teppeskjell.
dc.description.abstractNasjonalt tilsynsprogram for produksjon av skjell og andre bløtdyr 2012. Kjemiske forurensende stoffer og mikroorganismer
dc.language.isonob
dc.publisherNIFES
dc.titleNasjonalt tilsynsprogram for produksjon av skjell og andre bløtdyr 2012. Kjemiske forurensende stoffer og mikroorganismer
dc.title.alternativeNasjonalt tilsynsprogram for produksjon av skjell og andre bløtdyr 2012. Kjemiske forurensende stoffer og mikroorganismer
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber49
dc.identifier.cristin2057936
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel