• Bred kartlegging av faktorer som påvirker teksturegenskaper i oppdrettslaks ved multivariat tilnærming 

      Mørkøre, Turid; Espe, Marit; Veiseth-Kent, Eva; Terjesen, Bendik Fyhn; Koppang, Erling Olaf; Rørvik, Kjell-Arne (Nofima rapportserie;, Research report, 2009)
      Formålet med studien var å øke kunnskapen om forhold som påvirker teksturen i laksemuskel og å definere faktorer som kan bidra til bedre fasthet i filet. Fisken i forsøket var oppdrettslaks fra en omfattende fôringsstudie ...
    • Comparative analysis of IgM sub-variants in salmonid fish and identification of a residue in mu 3 which is essential for MAb4C10 reactivity 

      Kamil, Atif; Raae, Arnt Johan; Fjelldal, Per Gunnar; Koppang, Erling Olaf; Fladmark, Kari Espolin; Hordvik, Ivar (Journal article; Peer reviewed, 2013)
      In rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) it has been shown that high affinity IgM antibodies havea higher degree of disulfide polymerization and a longer half life time. In the present study, distinct IgMsub-variants related ...
    • Optimalt fôr som gir fast filet 

      Mørkøre, Turid; Koppang, Erling Olaf; Espe, Marit; Larsson, Thomas; Veiseth-Kent, Eva; Terjesen, Bendik Fyhn; Standal, Inger Beate; Rørvik, Kjell-Arne (Nofima rapportserie, Research report, 2010)
      Formålet med studien var å undersøke om fôr tilsatt aminosyrene arginin eller glutamat kan forbedre teksturen av oppdrettslaks. I tillegg ønsket vi å undersøke om bløt filet kan knyttes til nedsatt leverfunksjon eller andre ...
    • Piscine orthoreovirus (PRV) in red and melanised foci in white muscle of Atlantic salmon (Salmo salar) 

      Bjørgen, Håvard; Wessel, Øystein; Fjelldal, Per Gunnar; Hansen, Tom Johnny; Sveier, Harald; Sæbø, Håkon Rydland; Enger, Katrine Bones; Monsen, Erik; Kvellestad, Agnar Ståle; Rimstad, Espen; Koppang, Erling Olaf (Journal article; Peer reviewed, 2015)
    • Soft Texture of Atlantic Salmon Fillets Is Associated with Glycogen Accumulation 

      Torgersen, Jacob S.; Koppang, Erling Olaf; Stien, Lars Helge; Kohler, Achim; Pedersen, Mona E.; Mørkøre, Turid (Journal article; Peer reviewed, 2014-01-09)
      Atlantic salmon (Salmo salar L.) with soft fillets are not suited for manufacturing high quality products. Therefore fillets with insufficient firmness are downgraded, leading to severe economic losses to the farming and ...