Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorDahl, Lisbeth
dc.contributor.authorErdal, Edel
dc.contributor.authorKristoffersen, Marita Eide
dc.contributor.authorKjellevold, Marian
dc.contributor.authorKielland, Ellen
dc.contributor.authorAarum, Anne Kathrine Owren
dc.contributor.authorLande, Britt
dc.date.accessioned2019-06-18T13:08:10Z
dc.date.available2019-06-18T13:08:10Z
dc.date.created2019-06-14T14:52:34Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2601231
dc.description.abstractHelsedirektoratet lanserte i 2014 Tiltaksplan salt 2014-2018 med mål om å redusere saltinntaket i befolkningen i Norge. Ett av tiltakene i denne tiltaksplanen var å følge utviklingen i saltinnhold i ulike matvarekategorier. Målene for prosjektet har vært å analysere innholdet av salt i utvalgte indikatormatvarer, følge utviklingen av saltinnholdet i perioden 2014 til 2018 og sammenligne resultatene med veiledende mål i Saltpartnerskapets saltlister, samt å oppdatere data om salt og andre næringsstoffer til matvaretabellen. De utvalgte indikatormatvarene var brød og kornvarer, kjøttprodukter, fiskeprodukter, meieri og spisefett, ferdigretter, sauser og majonesbaserte salater. Havforskningsinstituttet har på oppdrag fra Helsedirektoratet og Mattilsynet gjennomført analyseprosjektet. Matvarene ble innkjøpt i dagligvarebutikker i Norge og tre ulike produksjonsnumre av matvaren ble blandet sammen til en samleprøve. Analysert natriumkonsentrasjon ble omregnet til salt ved å multiplisere med 2,5. Analysemetoden har en måleusikkerhet på ± 15 %. Det ble analysert 196 matvarer i 2014-15 fra alle matvarekategoriene, 29 brød- og kornprodukter i 2016, 112 kjøtt- og fiskeprodukter i 2017 og 203 matvarer fra alle matvarekategoriene i 2018. Gjennomsnittlig saltinnhold i ferskt brød var lavere i 2018 sammenlignet med 2014-15. I 2018 var 18 av 32 (56 %) brød og kornvarer i tråd med Saltpartnerskapets saltmål, mens i 2014-15 var ni av 27 (33 %) i samsvar med saltmålene. For kjøttproduktene var gjennomsnittlig saltinnhold i kjøttpålegg lavere i 2018 sammenlignet med 2014-15. Saltmengden i leverpostei var noe lavere, mens for pølser, kjøttkaker-, boller og karbonader og for spekepølser var saltmengden uendret. Det ble til sammen analysert 74 kjøttprodukter i 2018 og 36 (49 %) av disse indikatormatvarene var i tråd med Saltpartnerskapets saltmål. I 2014-15 var 17 av 61 kjøttprodukter (28 %) i samsvar med saltmålene. For fiskeproduktene fiskemat fersk og frossen var det ingen endring av gjennomsnittlig saltinnhold fra 2014 til 2018. I de andre kategoriene av fiskeprodukter var det få produkter. Det ble til sammen analysert 33 fiskeprodukter i 2018 hvor 15 (45 %) av disse var i tråd med Saltpartnerskapets saltmål. I 2014-15 var 18 av 33 (55 %) fiskeprodukter i samsvar med saltmålene. Det var få produkter i kategorien meieri- og spisefett. I 2018 var syv av 15 (47 %) og i 2014-15 var seks av 18 (33 %) av produktene i samsvar med saltmålene. I kategoriene ferdigretter, sauser og majonesbaserte salater var gjennomsnittlig saltinnhold uendret for middags- og lunsjretter og lavere for tomatsaus/orientalsk saus i 2018 sammenlignet med 2014-15. I 2018 var 16 av 33 produkter (48 %) i tråd med saltmålet, mens det gjaldt 14 av 41 produkter (34 %) i 2014-15. Det ble i perioden 2014 til 2018 utført 540 analyser i utvalgte indikatormatvarer. Selv om antall produkter i matvarekategoriene varierer og flere kategorier har få produkter, viser resultatene samlet sett at flere matvarer var i samsvar med Saltpartnerskapets saltmål i 2018 (49 %) sammenlignet med 2014-15 (36 %).nb_NO
dc.language.isomisnb_NO
dc.publisherHavforskningsinstituttetnb_NO
dc.relation.ispartofRapport fra havforskningen
dc.relation.ispartofseriesRapport fra havforskningen;2019 - 25
dc.relation.urihttps://www.hi.no/hi/nettrapporter/rapport-fra-havforskningen-2019-25#sec-valg-av-matvarer
dc.titleAnalyser av saltinnhold i utvalgte matvarer i Norge 2014-2018nb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.description.versionpublishedVersionnb_NO
dc.source.pagenumber123nb_NO
dc.source.issue2019 - 25nb_NO
dc.identifier.cristin1705043
dc.relation.projectHavforskningsinstituttet: 15232nb_NO
cristin.unitcode7431,34,0,0
cristin.unitcode7431,0,0,0
cristin.unitnameMatsikkerhet og ernæring
cristin.unitnameHavforskningsinstituttet
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel