• Dietary micronutrient composition affects fillet texture and muscle cell size in Atlantic salmon (Salmo salar) 

      Hamre, Kristin; Bjørnevik, Marit; Espe, Marit; Conceição, Luis E. C.; Johansen, Johan; Silva, Joana; Hillestad, Marie; Prabhu, P. Antony Jesu; Taylor, John F.; Tocher, Douglas R.; Lock, Erik-Jan; Hemre, Gro Ingunn (Peer reviewed; Journal article, 2020)
      During the past 20 years, plant ingredients have taken over as the main constituents in feed for Atlantic salmon. This has changed the nutrient composition of the feeds, the bioavailability of nutrients and perhaps nutrient ...
    • Oksidativt stress, vårdropp i pigmentering og produksjonslidelser hos laks 

      Hamre, Kristin; Remø, Sofie C.; Ørnsrud, Robin; Oveland, Eystein; Merel, Sylvain; Waagbø, Rune; Micallef, Giulia; Hillestad, Marie; Johansen, Johan (Rapport fra havforskningen;2019 - 16, Research report, 2019)
      I lakseoppdrett opplever man noen ganger en reduksjon i pigmentering av fileten i forbindelse med økt vekst i vårsesongen når temperatur og daglengde øker. I EU-prosjektet ARRAINA fant vi økt oksidativ status i fisk samplet ...
    • Safe limits of selenomethionine and selenite supplementation to plant-based Atlantic salmon feeds 

      Berntssen, Marc; Betancor, Mónica B.; Caballero, María José; Hillestad, Marie; Rasinger, Josef Daniel; Hamre, Kristin; Sele, Veronika; Amlund, Heidi; Ørnsrud, Robin (Journal article; Peer reviewed, 2018)
      The use of plant-based feeds warrants the supplementation with selenium (Se) to cover the requirement for Atlantic salmon. Depending on its chemical form, Se is a trace element with a narrow range between requirement and ...
    • Validering av optimale mikronæringsstoff-nivå i laksefôr - ASSESSFEED 

      Hamre, Kristin; Taylor, John F.; Silva, Joanna; Lock, Erik-Jan; Johansen, Johan; Hillestad, Marie; Conceição, Luís E.C.; Tocher, Douglas R.; Espe, Marit; Bjørnevik, Marit; Hemre, Gro Ingunn (Rapport fra havforskningen;21-2018, Research report, 2018)
      ASSESSFEED er et prosjekt utgått fra EU-prosjektet ARRAINA, med målsetning å validere nye anbefalinger for tilsetning av mikronæringsstoffer, særlig vannløselige vitaminer, i laksefôr. Det ble kjørt et fôingsforsøk der ...